Energie prestatie certificaat

Het energie prestatie certificaat, ook wel het EPA certificaat genoemd

EPA-U staat feitelijk voor Energie Prestatie Advies (Utiliteit). Het advies dat wordt ontwikkeld door SB Solutions mond uiteindelijk uit tot een energieprestatie certificaat met een daaraan gekoppeld energielabel.

De overheid heeft besloten dat ieder bedrijfspand per 1 januari 2008 moet beschikken over een energielabel.  Per 1 januari 2013 moeten alle woningen in Nederland bij verkoop of verhuur verplicht beschikken over een energielabel. Daarbij is het zo geregeld dat nieuwbouwwoningen per 1 januari 2013 te maken krijgen met een opleveringstoets. Dit betekent dat nieuwbouwwoningen tijdens of na de bouw te maken gaan krijgen met controle op de vooraf gemaakt berekeningen. Wanneer een woning in de actieve verkoop terecht komt is het vanaf heden ook verplicht het energielabel te vermelden.

Van energie prestatie certificaat naar energielabel

Zodra de energiescan is uitgevoerd kunnen energiebesparende maatregelen worden genomen.

Overheidsgebouwen zijn nu al verplicht om een energielabel te hebben en deze zichtbaar te plaatsen voor alle mensen die daar komen.
Overige gebouwen waar veel mensen komen, moeten vanaf 01-01-2013 ook het energielabel zichtbaar hebben ophangen. De EPA-U scan leidt tot een advies en een energieprestatie certificaat met daaraan gekoppeld een energielabel.

Voorbeeld Energie Prestatie Certificaat

U vraagt zich af wat er allemaal staat in een Energie Prestatie Certificaat? Raadpleeg dan hieronder ons voorbeeld exemplaar van zo’n certificaat:

Voorbeeld Energie Prestatie Certificaat

Het energielabel geeft u een objectief beeld van de energieprestatie van uw gebouw ten opzichte van vergelijkbare gebouwen met dezelfde functie.

Waarom EPA aanschaffen?

Naast dat het verplicht voor bijna alle sectoren en nieuwbouwprojecten zijn er ook een behoorlijk aantal voordelen te noemen. EPA is namelijk een beoordeling van de energieprestaties van een woning of gebouw, maar daarbij krijgt u ook deskundig advies om het gebouw zuiniger, frisser en waardevoller te maken. Door deze aanpassingen zal het gebouw ook comfortabeler aanvoelen.

Voor wie het verplicht?

  • Gezondheidszorg
  • Horeca gebouwen
  • Kantoorgebouwen
  • Bedrijfsverzamelgebouwen
  • Onderwijs
  • Sportgebouwen
  • Winkels

Vanaf welk moment is het verplicht?

  • Bij de bouw van gebouw
  • Bij verhuur van gebouw
  • Bij verkoop van gebouw

Als u de energieprestatie van uw gebouw sterk wil verbeteren, raden wij u aan een maatwerk advies te laten maken.

EPC in het kort:

Het EPC (Energie Prestatie Certificaat) is een verplicht document bij verkoop of verhuur van woningen dat potentiële kopers of huurders informeert over de energiezuinigheid van de woning. Op basis van het EPC kan u de energiezuinigheid van gebouwen vergelijken. Het EPC legt geen eisen op aan de woning; het geeft enkel informatie. Een verkoop kan niet plaatsvinden zonder de aanwezigheid van een geregistreerd en genummerd energielabel.